Beredskapskurs

Beredskapskurs DAG 1

Mandag 6. september var den første dagen på beredskapskurset vi ble møtt med tungteori, og ble sittende hele dagen. Den tunge teorien var absolutt viktig og meget lærerik.  Vi lærte om en rekke farlige stoffer. Resten av  dagen var det et BE-kurs (Brann- og entringsvakt), vil ble skolert opp til å være BE-vakter. Disse vaktene har ansvar for rekke ting og må passe på et arbeidssted. Mens arbeidslaget f.eks jobber i en tank, må BE-vakten være utenfor og passe på at alt fra ledninger til værforhold er ok.
Beredskapskurs DAG 2




I dag den 7. september, hadde vi om første hjelp. Vi lærte  masse som kommer til å bli livreddende. Vi lærte hvordan man skal opptre på et ulykkessted, vi lærte om sirkulasjonssvikt, bevisstløshet, blødninger og skadebehandling. På slutten av dagen hadde vi praktisk øving på hjerte lunge redning (HLR).








HLR

Beredskapskurs DAG 3

I dag den 8. september hadde vi om akuttmedisinske sykdommene som hjerneblødning, epilepsi, diabetes og hjerteinfarkt.  Deretter hadde vi en god del om brannskader og litt om etseskader. for eksempel om hvordan en 2 grads forbrenning burde behandles. Neste på lista var Bruddskader i hode-/nakke-/ryggskader, vi ble skolert om f.eks hjernerystelse og beinbruddskader. Vi ble altså skolert om hva som kunne være årsak og symptomer på disse skadene og sykdommene.  Vi vet nå hvordan førstehjelpen skal behandles på pasienter med disse sykdommene og skadene. Før vi skulle ut og gjøre noen praktiske oppgaver, hadde vi litt teori om skadeprioritering.


Etter alt det teoretiske, dro vi til brannstasjon for litt praksis i løfteteknikk.  Vi skulle øve på hvordan man skulle løfte skadede mennesker opp på en båre. Etter det løftetreningen, fikk vi en ordentlig gjennomgang av brannbilen, vi fikk blant annet se vannkanonen i action. Vi fikk også en gjennomgang av ambulansen.

Hvordan man IKKE skal løfte en pasient, han må ligge mer rett når han blir løftet over og nakken må være mer stabil.

Beredskapskurs DAG 4

I dag den 9. september skulle vi ut på feltet, men før det hadde vi teori helt fram til lunsjen. Vi lærte om brannteori. Som f.eks årsaker til branner i boliger, omkomne i branner. Vi hadde også om hva magerforbrenning, fet forbrenning og hva optimal forbrenning i et lukket rom var. Brannutvikling i et rom var et tema, det var overraskende hvor fort den utviklet seg.

Vi hadde litt teori om slokkemidler rett før vi skulle ut på treningsfeltet og bruke det. I dag skulle vi også bruke åndedrettsvern, så vi hadde litt teori om bruk av det og hva det egentlig er.

Ute på treningfeltet begynte all moroa. Vi ble delt i grupper også fikk utdelt ordentlig brannverns klær, akkuratt det samme verneutstyr som brannmenn bruker. Deretter skulle vi slukke en brann med et pulverapparat. Det apparatet varte i 12 sekunder, så det handlet om å være så effektiv så mulig, man skulle treffe roten til flammen. Etter dette skulle vi ta klaustrofobi testen. Vi fikk utdelt et oksygen apparat og maske, vi gikk i blinde inn i en labyrint av små og store veier, tunneler og hull. Nøkkelen til å klare seg var å kommunisere godt med de andre 5 partnerne dine. Lett var det absolutt ikke. Det var litt stressende og gå inn der uten å se noe som helst. Til slutt hadde vi en slangestaffet. Det var noen 2 ½ ” og 1 ½” slanger som skulle rulles ut, kobles til vann og spyle ned ”brann”. Så måtte vi rulle alt tilbake igjen. Utrolig lærerik dag.




Beredskapskurs DAG 5

I dag den 10. september, var den siste dagen av beredskapskurset! Vi startet med kun en time teori før vi dro til feltet. Dagens plan var å starte med røykdykking vi ble delt i to grupper, den andre gruppen startet med en skjermingsøvelse. Først fikk vi utdelt utstyret igjen, vi hadde som sagt brannklærene. Brannhansker, finlandshette, vernesko, hjelm med skjerm. Til røykdykkingen trengte vi selvfølgelig gassmasken og oksygen apparatet. Utenfor ”huset” vi skulle inn til, ble vi delt i fire grupper, to skulle inn og to skulle være ute. De to gruppene som skulle inn fikk hver sin etasje. Gruppen min fikk 2. etasjen det betydde, at vi var de som måtte bære med oss slangen inn, noe som hadde sine fordeler og ulemper. Inne i ”huset” var det helt røkyfylt (vanlig scenerøyk) og helt mørkt, veldig lignende til klaustrofobi testen. Før vi gikk inn utnevnte vi en leder, han skulle lede an søket. Vi fikk se en oversikt over 2.etasjen før vi gikk inn, noe som gjorde det litt lettere. Oppdraget var å hente ut 3 mennesker som befant seg i 2. etasje. Vi slet veldig med å komme oss opp i mørket med slangen slepende etter oss. Vi klarte bare å lokalisere det første rommet og fant kun 1 av 3, etter 25 min. søking. Oppgaven til de som var utenfor var å lage en samleplass med forskjellige prioriteringer som akutt, hast og vanlig. De skulle ”behandle” de ”pasientene” vi kom ut med. Vi byttet på rollene.

Samleplassen


Neste ting på lista for oss var en skjermingsøvelse hvor scenarioet var at en gasstank brant og vi måtte inn mot flammen og skru av tanken. Vi var fem personer på hver slange, med de to slangene gikk vi inn mot flammen mens vannet var stilt til å være en vannskjerm. Det var en person midt mellom slangene, som gikk parallelt med de som bar slangene, oppgaven til den personen var å skru av den brennende tanken. Vi rullerte hele tia så alle fikk prøvd. De to andre gruppene måtte sitte og observere de som utførte øvelsen.

Skjermingsøvelsen


På slutten av dagen fikk alle utdelt kursbevis, og var dermed ferdig.

Det var et  utrolig lærerikt kurs, respekten min for brann og helsen vår har økt betydelig.


1 kommentar: